4 EM på en helg!

Joda, du leste riktig – denne helgen avholdes ikke mindre enn FIRE EM i Kyokushin. Nå skal ikke NKO sine utøvere være med på alle, men vi tar en kikk på alle fire, samt hvor man finner NKO’ere denne helgen!

Første stopp er Nederland og “Western European Championship” Dette er IFK Nederland sin feiring av 60 år med Kyokushin i landet – og da forventer man seg store typer og et godt anslag. Dette har nok ikke svart helt til forventningene – for etter å sett på mesterskapets line-up, så minner det mest om et Dutch Open.

NKO har sine på plass, utøvere Therese N Østebrød / Egersund og Bård Even Kvamme / Arendal – samt coach og lagleder Amir Poya Ghazishoar også fra Arendal. For de norske utøverene er det tidsmessing viktig å få seg en tur på matta, og alternativer som WEC passer godt. Noen har fortsatt lurt på hvorfor Norge ikke var med i Shinkyokuhin VM Vektklasse nylig, men som tidligere er det kvalifiseringer (satt av WKO), ikke “har man lyst har man lov” – og på dette nivå er ikke Norge inne ennå.

Det som er mest iøynefallende er at IFK som arrangør ikke utgjør mer enn snaut halvparten av det totale antallet (79) utøvere. Dvs at trenden i IFK fortsetter som man så i årets VM samt i British Open, at IFK virker ikke å inneha kapasitet til å dominere sine egne mesterkap lenger. Det som er bra er at det ikke er lagt opp til mange vektklasser, slik at man må fighte for medaljene, med rundt 8 -10 deltagere i klassene blir det “ok” klasser. IFK Norge stiller også med to utøvere: Martha Albretsen / Sandnes og Henning Dallavara / Vadsø.

Shinkyokushin EM U-klasser – Bulgaria

Her stiller NKO med to utøvere: Tuva Waage / Bergen og Emil Moe Haughem / Horten. Coach er Marleen Gregusson / Horten.

Dette er et rent U-klasse EM, her blander men ikke inn seniorklasser. Da hadde mesterskapet blitt for stort, med de tre inndelingene som er per i dag: U-21, U-18 og U-16 så teller man tett opp til 500 deltagere. Nivået er skyhøyt, noe man har sett over de siste år, for ikke å si kjent.

U-21 utøvere har de siste år kommer så godt forbredt inn i senior EM, at de har matchet seniorer og også slått dem ut(!) Dette har norske utøvere fått kjenne på også. U-klassene har vært en satsning fra NKO siden 2019 – men fikk et skudd for baugen når Covid-19 slo til for fullt. Nå er det NKO som slår til for fullt, og det er svært gledelig at man har fåt jobbet opp utøvere som kan delta i dette mesterskapet!

Tuva Waage stiller i U-21 “Youth”  +65kg, og stiller opp i mot utøvere fra land som Polen, Litauen, Ukraina m.fl. med andre ord noen av de sterkeste nasjonene i Europa. Emil M Haughem stiller i U-18 / “Junior” -75kg. Dette er en klasse som alltid er meget godt besatt – i år ingen unntak, 17 deltagere fra hele Europa.

Coach og lagleder Marleen Gregusson, er den i Norge som kjenner det internasjonalet nivået og miljøet aller best for tiden – og er det noen ganger det kan komme godt med, ja så er det i en slik setting. På toppen av dette, så har vi med to meget kompetente dommere: Nils O Dybsland og Bo Vidar Larsen.

NKO er riktig så fornøyde med at man har utøvere, apparat og dommere på plass!

19th European Open Karate Kyokushin Championships

Neste stopp er Polen og det 19. Europamesterskapet i Åpen vekt International Karate Organization Kyokushinkaikan IKO1. Her har ikke Norge noen deltagere med, men vi tar et kjapt overblikk. I likhet med IFK så er IKO1 merket av krigen i Ukraina. Begge organisasjoner har meget sterke/store Russiske kapasiteter – når disse faller bort merkes det av betydning. Forskjellen mellom IKO1 og IFK er at førstnevnte har flere å falle tilbake på, nasjoner såvel som utøvere. Helgens åpen vekt trekninig gir oss to veldig harde klassere å entre for ikke å si vinne om man deltar.

Herrer – trekning og damer trekning 

KWF EM Portugal

Som tidligere avholdes alle kategorier, fra barn 12 år til “Old-boy” som totalt gir 46 klasser. Dette gir tett på 200 EM medaljer som deles ut ila helgen, og flere av dem forventes å komme til Norge. KWF EM gir gode muligheter for yngre utøvere spesielt, med å komme igang med sine karrierer på et moderat nivå.