Verdensmester!

Som mange har etterspurt: VM for kvinner fra 1996! Elisabeth Jakobsen: vant VM + x2 EM champion m.m! Gunnhild Moen 2. plass i samme VM, etter mange tøffe kamper. Ledet av vår aller beste gjennom tidene: Kjetil Vigre. Dette var det 1.VM for kvinner, og ansees per i dag som et av de aller sterkeste.

Rammene for det første VM for kvinner i vektklasser slo alle forventninger. Med 102 kvinner fra 23 land, hvor 76 av stilte i kamp (fordelt på to klasser +/- 65) – resten i Kata. Med 76 fighters fordelt på to klasser, så kan man trygt si det blir harde tak! Mange kamper og relativt store forskjeller ift vekt, gjør det utover normalt tøft.

76 fighters fordelt på to klasser.

Til sammenligning har WKO/Shinkyokushin 64 deltagere per vektklasse dame VM, med kun de som er kvalifisert gjennom sin region. I de fleste tilfeller ser man at antall deltagere rundt om ligger på 50 og mindre. Dette VM (IKO Matsui) ble avholdt før mange fraksjoner som avholder VM i dag kom til, samt at det var det første noensinne – dette mener man er grunnen til at det holder mål godt over mye av det som presenteres per i dag. Under ligger intervju av jentene, og en beskrivelse av det norske laget og coach – Kjetil Vigre, gjort av det Russiske nettstedet superkarate.ru

World Lightweight Champion Elizabeth Jacobsen  – 22 years old, 1 dan, 10 years of training, 56, 127 pounds, Norway

My first fight was difficult. It was very difficult to start. In the quarterfinals, I met a Canadian girl. She was strong. In the semifinals, I met another girl from Canada. She was also a serious and powerful opponent.
When I was fighting in the final, I met a girl who was an exact copy of my previous opponent. It was her twin sister. Fortunately, I won, although she showed herself very well.
I am very happy that I became the world champion. We didn’t know what the other fighters would be and my goal was to have some good fights and show what we own.

Elisabeth: VM 1.plass 96, 3.plass 98 (tyngre vektkl.) EM 1.plass 97 og 98 3.plass 96

Gunhild Moen, runner-up in the heavyweight division

I was very lucky in the first fight. In the second fight, I was able to do some good chudan mawashi. In the semifinals, I fought Eliane Rebiero from Brazil. I knew that I had to go into close combat. After a tough fight, I was declared the winner and ended up in the final.
This time my opponent was another Brazilian girl – Fabiana Resende. In the semifinals, I broke my arm, but since it was the world championship, I wanted to fight in the final. Fabiana was very strong and experienced. She was a tough opponent and worthy of the title of World Champion.
On behalf of the Norwegian team, I would like to thank the organizers for a wonderful championship. Since this was the first championship, we had no idea what our opponents would be, we were especially impressed by the teams from Brazil, Canada and Romania. There have also been enough other strong fighters and we feel that the future of women’s karate looks promising enough.
We also want to thank the Norwegian team for their support and look forward to participating in the next World Cup.

Gunnhild Moen 2.plass VM 1996

Team Norway was led by “Cutil” Vigre, who fought at the World Championship himself. His lightweight fighter, Elizobeth Jacobsen (56 kg, 22 years old, 2 dan, 10 years of training) became the first World Lightweight Champion. And in heavy weight, Gunhild Moen (68 kg, 29 years old, green belt, 5 years of training) superbly bypassed several participants more experienced than her and took second place. Despite a broken arm, she was able to win the semi-finals.

Kjetil Vigre med Elisabeth. Ingen har bringt frem bedre utøvere i Norge noensinne enn Kjetil Vigre.
 • 0:00 Intro, oppvisning med Hatsuo Royama
 • 2:20 Elimineringsrunder
 • 5:00 Kata top 3
 • 8:40 Første runde kamper (veldig korte klipp)
 • 15:15 Kvartfinaler lettvekt
 • 19:50 Kvartfinaler “mellomvekt” (kun to vektklasser)
 • 25:40 “Oppvisningskamp” Gun Irisawa (Japan) vs Glaube Feitosa (Brasil)
 • 29:20 Semifinaler lettvekt
 • 34:25 Semifinaler “mellomvekt”
 • 39:15 Demostrasjon Matsui
 • 40:48 bronsefinaler
 • 44:20 Finale Lettvekt
 • 48:35 Finale “Mellomvekt”
 • Elisabeth: 11:36, 18:32, 31:28, 44:20 (pluss klipp i innledende runder)
 • Gunnhild: 12:57, 21:32, 34:30 og 48:35