Med norske øyne – Danish Open

Norge stilte i årets Danish Open med et større lag enn noen sinne. Med fem klubber, tre dommere, tre coach og en fotograf var det et solid team som entret Valby hallen 14. September.

 

2013 Danish Open med norske øyne

Dette er et stevne Norge har gode gamle tradisjoner med, og stevnet i seg selv er et tradisjonsrikt stevne sett på europeisk basis. Den norske deltagelsen lå i mange år utenfor dette stevnet på grunn av politiske synspunkt, før man i 2007 tok opp igjen tråden for alle parter.

 

Kyokushin Norge på tvers. I nyere tid har Norges deltagelse sakte men sikkert vokst, og det til stor oppmerksomhet. Ringerike kk var i 2007 eneste klubb fra Norge, mens frem til i dag har man fått følge av Bergen kk, Bergen kkk, Tromsø kk og Horten kk. I år ble det jobbet med å øke den norske deltagelsen ytterlig, og med suksess stilte enda to klubber opp: Bryne kk og Gansfjord kk.

Med deltagere fra Horten, Gansfjord, Bryne, Bergen KKK og Ringerike hadde Norge et godt blandet lag av rutine og nykommere, og ble oppført med 8 deltagere, 3 coacher, 3 dommere og en fotograf. Det vil si at man i samlet tropp stilte opp i Danish Open med et lag fra tre forskjellige organisasjoner, samt dommere fra Bergen Karateklub.

Nivået i Danish passer Norge.

Fra tidligere vet man at nivået i Danish Open passer Norge, og topp nivå i Norge vil si en kamp om medalje i Danish – med forbehold. Årets Danish var også godt besøkt av utøvere som står i startgropen av sin karriere, og et titalls utøvere var å kjenne igjen fra Keikos novice tournament Nordic Challenge, som forteller oss gode rekrutt kår. For uten om Norge, Sverige og Danmark var Østerrike og Hellas med som også er nasjoner man kan sammenligne seg med. På topp av disse nasjonene har man Polen og Ungarn. De to siste nasjonene er land som generelt ligger over Norge, men vi nærmer oss.

Trekning, klasser og avvikling.

Sett med norske øyne var man godt fornøyd med årets trekning. Målet er å få samlet så mye erfaring som mulig og da er kamptid et nøkkelord. Dette var godt ivaretatt av den danske arrangør, som gjorde tilpasninger som doblet antall kamper på de klassene det var færre utøvere i. Dameklassen var en av disse som ble gjennomført på denne måten, og det å få tre kamper kontra en er to vidt forskjellige opplevelser. Irene Jensen Skjellfjord fra BKKK deltok i sitt andre Danish Open i år, og har den siste tiden gjort bra i fra seg internasjonalt med b.la 3.plass i British Open 2012. I samme klasse, mindre rutinert Marleen Gregusson fra Ringerike kk, Gregusson som kom fra Tromsø kk til Ringerike for et halvt år siden, og debuterte i fullkontakt for mindre enn et år siden.

Herrer lettvekt stilte ←Geir Kristian Hope Kyllingstad fra Bryne. Kyllingstad har god og lang nasjonal erfaring, og det å ta skrittet ut i godt voksen alder står det respekt av. Noe spenning er det selvsagt i en slik setting, og Kyllingstad hadde tidlig kamp på tapetet. På andre siden av matta var det Dansk motstand, Jacob Pedersen fra Haslev Karateklubb. Pedersen som i vår vant det danske mesterskapet (DM) viste seg å være en meget god all round utøver, som i løpet av turneringen kjempet seg helt frem til finalen. Med dette vil det si at han passerte Kyllingstad fra Norge i sin første kamp. Kyllingstad som alltid har hatt en god aggressiv stil ble i større perioder nøytralisert

av dansken, og ikke minst hans stil. Dansken var meget god på å fighte på sine premisser,og det utgjorde en massiv vegg av teknikker som konstant var forstyrrende og som hindrer, avbryter og stopper motstanderen i å komme i gang. For å holde dette gjennom hele kampen var også dansken god til å ligge på et perfekt styrkehold, ikke tungt så han gikk tom, men nok til å ødelegge for de han møtte.

Men Kyllingstad lot seg aldri helt kvele, og kom tilbake ved flere tilfeller, og i de siste 30 sekundene våknet Kyllingstad godt til. –men det skulle vise seg at det kom litt for sent, og dansken avanserte på norsk bekostning.

Men innsatsen til Kyllingstad er utvilsomt god, selv om man kan føle seg snytt etter en slik kamp, fordi stilen man møter er til de grader destruktiv. Dette kan også være vanskelig å se fra sidelinjen, og spesielt om man ikke har vært ute for denne type fighting før. Men med tre coacher som de siste år har konstant beveget seg rundt om i Europa på turneringer, er dette kjent og faktum var klart. Sikker internasjonal deby av Kyllingstad, og en lærdom å ta med seg.

Mellomvekt sto ←Bjørn Eirik Orstad fra Bryne for. Han er en erfaren fighter både nasjonalt og internasjonalt, men i den rekkefølgen også. Trekningen var veldig bra med Østerrike i første kamp, som blir malt ned etter en god arbeidsseier. Kamp nummer to var det ← Maher Bahjat fra Sverige som hadde avansert på bekostning av Danmark. Bahjat manglet nok noe på det tekniske i forhold til Orstad, og etter hvert som begge fighters ble solid slitne kom Orstad`s lowkick inn som en avgjørende faktor. Gode innside lowkicks som skilte seg ut i fra kriger-kampen som det var mot slutten. Neste kamp var det dansk motstand, Jogvan Joensen som hadde startet turneringen med walkover, før han avanserte. Dansken hadde ikke de nødvendige tekniske ferdigheter for å klare seg i dette selskapet, og ble «prikket» fra start av Orstad. Dansken gjorde et desperat forsøk til å vende kampen over i en krige kamp, men dette resultere kun til ureglementerte teknikker. 3 minutter og seier til Orstad.

Finalen var mot polske ←Patryk Kostrzewa, som på sin side hadde vist god og variert fighting frem til finalen. Spesielt ved å ta seg av en av favorittene KOVÁCS BALÁZS fra Ungarn i semifinalen. Polakken hadde en frekvens og en teknisk variasjon som ikke Orstad kunne henge med på, og det var helt klart at en lang og hard vei til finalen hadde tatt sitt. Men dette la ingen demper på den norske prestasjonen, for dette var en god sterk prestasjon som også gir utrolig fin erfaring i forhold til dette å gå flere kamper i et stevne, og det mot variert motstand i taktikk, styrke og teknikk.

.

I super tungvekt var det opprinnelig tre fighters fra Norge, men med Martin Skogmo fra Rkk hjemme med feber var det sørvest landet som stod for deltagelsen. Atle Lommeland fra Bryne kk og Eivind Nærland fra Gansfjord kk stod klare for deltagelse i sitt første Danish Open. Lommeland først ut mot dansk motstand, som raskt viste seg å være meget gunstig. Lommeland setter jevnt og trutt lowkick, og dansken kan faktisk ikke forsvare seg mot dette og knekker etter hvert. Fin start for Lommeland, uten at det bød på de helt store utfordringene. Neste fight var også dansk – Kristoffer Breindal. Dette er en utøver med langt mer erfaring, og hadde avansert med k.o. I første runde. Dansken er god til å sette teknikker, for så å bevege seg taktisk vekk utenfor rekkevidde. Mens Lommeland jobber for å komme inn på avstand. Etter noen vekslinger setter dansken en sterk ushiro, og følger opp med et stekt slag som senker Lommeland etter 2 minutter. Selv om kampen går som den går, legger Lommeland igjen et positivt inntrykk som legges merke til i miljøet.

Nærland i andre enden av trekningen hadde walkover i sin første kamp, og skulle møte danske Brian Jacobsen som har en god record å vise til. Nå er dansken sesong fighter, og har tyngre stevner som formtoppen skal treffe. I Danish Open 2009 møtte Jacobsen norske Tor Andre Kvinge, hvor kampen gikk til forlengelse for Jacobsen vant. Det samme skjedde ved dette møtet, og selv om det var et godt nivå forskjell, får Nærland høstet meget god erfaring, og får testet både form og teknikk. Jacobsen på sin side styrer kampen med å sette gode teknikker kombinert med smarte bevegelser. Nærland i likhet med Lommeland, legger igjen et godt inntrykk og her er det bare å fortsette den retningen som nå er satt. Jacobsen ender på 2.plass bak Breindal, etter å ha disket med ureglementert teknikk. Denne klassen hadde av en eller annen grunn ingen innslag av østblokkland, så dobbelt dansk etterfulgt av to norske på 3. plass er gode resultat med nordiske øyne!

Lett tungvekt var en hard klasse med flere EM og VM deltagere i den ene «enden» og up and coming. To norske tilhører den siste kategorien, Christoffer Robin Bøe fra Horten kk og  Johan Kjørstad Ringerike kk. Disse gutta fikk meget hard trekning mot henholdsvis Ungarn og Polen. Og ikke nok med det, dette er meriterte utøvere fra større stevner. Kjørstad møter Marek Wolny fra Polen. 3.pass i EM fra 2013 og 2012 samt 3.plass i U22 Em. Etter 3 minutter kamp vinner Wolny på dommeravgjørelse etter å ha jobbet denne kampen inn. Kjørstad sin innsats blir større og større utover dagen, når man ser hvordan polakken klipper ned de han møter. Kjørstad nøytraliserte mye av det Wolny prøvde på, og derfor blir kampen en fysisk kamp for polakken – noen Kjørstad drar fordel av.

Andre norske utøver ←Bøe fra Horten treffer Lizak Richard fra Ungarn. 2.plass fra junior EM i 2012, og 3.plass i samme selskap tidligere i 2013. Ungareren slår steinhardt og dette setter til tider Bøe noe ut, men Bøe har evne til å komme tilbake med sine ting som med ett utgjør en trussel. Aller best er et godt timet front spark til Ungareren`s ansikt, hvor det kun er små forskjeller på om man står eller går ned. Men som sagt dette er elite utøvere, og nesten er ikke godt nok. Ungareren tar seg forbi Norge og alle andre i klassen og tar seieren i årets Danish Open.

.

Dameklassene ble avviklet meget smart med pool for å gi utøvere maks utbytte. Irene Skjellfjord fra BKKK og ←Marleen Gregusson Ringerike fikk en sterk og hard gjennomkjøring denne dagen, med 3 kamper bak seg hvor en av dem tok 7 minutter fikk man pint ut det aller meste! Danmark og Ungarn  stilte med rutinerte utøvere i denne klassen, og slik ble rekkefølgen også. Danmark så Ungarn. Gregusson som kom best ut av de norske, ved å slå Irene Skjellfjord og endte opp på 3.plass etter endt dag.

Dette er totalt sett en god norsk dag, hektisk men bra! Siden man kjørte stevnet på to matter var Norge satt opp med tre coacher fra Ringerike Svein A Haugerud, Svein Olaf Bennæs og Steffen Haukedalen, alle fra Ringerike kk. Å ha et godt apparat rundt utøvere er langt viktigere enn de fleste forstår, og det er en drøy jobb å følge opp flere utøvere gjennom en stevnedag. Apparatet i Ringerike har bevisst jobbet med dette de siste år, og derfor sitter coachene på erfaringer fra World Cup, VM, EM, British Open, Swiss Open, Dutch Open, Swedish Open, Danish Open, Dutch Open for å nevne noe.

Danish Open 2013 er og blir en flott norsk dag sett i lys av de prestasjonene som har blitt gjort.

Osu til alle og en hver som hadde noe med Danish open å gjøre!