NKO i Danmark!

Første helg i mars var det nok en gang klart for det årlige kampseminaret i Danmark. Med Russisk gjesteindtruktør på plakaten var det ingen tvil om at man satser tungt inn mot EM, og det merket man godt på det generelle nivået også! Flere landslag var på plass, og i tillegg til dette x landslagsutøvere med EM og VM erfaringer i fleng. “de vanlig dødelige” var også godt representert, og med et totalt besøk på 150 gjennom helgen kan man mildt si det var vellykket! Norge var også på plass, noe som har blitt en tradisjon i seg selv.

NKO var godt representert med Horten, Egersund, Modum og Ringerike. Horten og Ringerike har for vane å sette denne leiren på kalenderen, ettersom den gir så høyt utbytte. I tillegg var også Fyllingen der.

Dette er etter manges mening den ultimate kampleir. Og det har sin bunn i den ennorme mengden sparring på særdeles høyt nivå. Merk at det er full frihet til å regulere dette selv (mengden) og dette er også en variant som er ukjent for mange. Dette med overdreven spirit og missforstått jobbing ift teknikk og fysisk lider mange av. -men altså på denne leiren er det skyhøyt nivå.

Perspektiv

Vi i Norge er lillebror av Sverige og Danmark når det kommer til Kyokushin nivå. Og får å sette denne leiren litt i nivå perspektiv så gjør vi en sammenligning. Vi møter her flere av de som valser greit opp med de beste i Norge på turneringer på denne leiren. Når vi ser disse igjenn blir utfordret og til tider overgått på det tekniske nivået, da forståt man fort “næringskjeden” Dette er den leiren som gir etter vårt syn mest tilbake til den rene utøver, i form av mye sparring på dette høye nivået.

Bruk av hodet

Hvis det er tilfelle at leiren har et slikt nivå, hvordan kan man da stille på rekken? Her snakker man om en felles forståelse. Dette er et kjerne-tema mange i Norge ikke har fått med seg. Med opp under 150 stykker fra en håndfull land sparrer så og si en hel helg igjennom og det uten les UTEN en eneste skade eller avbrekk, så er det enn langt mer proffesjonell innstilling enn mange tenker å ha. Fortsatt er det mange rundt om som sparrer hardt, og det til og med til hodet her til lands. Hadde man kommmet inn i denne leiren med den type holding eller mangel på forståelse, så hadde man trygt vært ute av det gode selskap før første sparringsrunde var over!

 

For all – alle utvikles

Man får sitt på disse leire, og det gjør man på grunn av mengden. Med så mye sparring så ser man at den totale menden gjør sitt til at selv de aller aller beste er mette etter endt helg. Får å spisse, så deles man til tider inn i grupper. Landslagsutøvere og kvalifiserte på den ene gruppen, og resten på den andre. Den “andre” gruppen holder godt over nivå i Norge ift grader og alder. Med denne innstillingen og forståelsen får alle sin utvikling. Det er flere “old masters” som deltar for å samle opp innformajon som kan gis videre ut via sine trener roller. Har man en skade eller om formen er dårlig, bare å delta man blir ivaretatt. Derfor vokser disse leire – i motseting til om de med kompetanse høvler over nye elller de som ikke har samme nivå. For hver gang man gir andre en mulighet til å komme videre, vokser man selv. For hver gang man senker en på trening på lavere nivå på trening, senker man sitt eget.

NKO utøvere i alle ledd

NKO folket var etter årets leir mektig slitne, men også mektig fornøyde! Lærdom og god trening på alle måter. Og ikke minst man får gode relasjoner. Selv om landslagene skal møtes i EM om noen få uker, så deler man alt man har. For man vet at på sikt så blir man bedre av det. Gruppen fra NKO hadde en særdels fin blanding av junior utøvere, aktive senior utøvere og et par skjeggete og Seiza-sky virkelige seniorer!

Samt den nevnte sparring får man også inputs fra de som instruerer, og i år var det altså Nazar Nasirov, Russland. Mange fine inputs, samt at han tok oss med på flere av sine treningsmetoder, tekniske såvel som fysiske…. phu!

Vi kan bare anbefale dette, og skulle man lure på noe rundt dette så spør isteden for å bli hjemme!