Dan gradering i region Øst

dansDet tar tid mellom hver gang det er Dan graderinger i Region Øst. Og det er ikke til å stikke under en stol at det er som regel godt voksne som står for mesteparten av forsøkene. 16, Januar var det gjort klart til Shodan og Ni Dan gradering på Ringerike. Som senorer: Ole Grejs og Erik A Helin Sensei`s – leder av faglig råd, og medlemmer av den nasjonale graderingskomitè.

Lørdag 16. Januar var satt av til gradering, og i alt var det to kandidater som skulle testes til Shodan/1.Dan og en til Ni Dan / 2.Dan. Svartbelte graderinger og Dan grader er og skal være noe uten om det vanlige, og enkelt og greit – Svart belte er ikke for alle i fullkontakt Karate. Dette er ikke grader og graderinger som gjøre på regulær basis, hvor det er automatikk i at man skal opp så fort datoen er lovlig.

Grader og da da spesielt Dan grader er vel noe av det mest diskuterte tema som alltid har vært der – og alltid kommer til å være der. Dette forteller nå oss uansett en ting: det er mye føleser og energi som legges ned i denne delen av Kyokushin Karate.

2011BO (12) – KopiRonny Stensnes,oprinnelig fra Horten kk, trener i Oslo Shin og Ringerike, er den med lengst fartstid av de tre. Han skulle også gå for 2.Dan. Stensnes gikk opp til Shodan i 1999, å det er en moden Ni Dan kandidat må man trygt kunne si! Stensnes har også vært en av de fullkontaktfighters i Norge som har holdt det gående lengst, og har fightet i svært så annerkjente turneringer ala British Open, Danish Open, Dutch Open , Diamond Cup, Swiss Open EM i Litauen – for å nevne noe.

Ronny Stensnes, British Open 2011

.

shodan2016 (96)Henning Borge, Ringerike kk. Borge har trent i en årrekke, og i en alder av over midt-50. Å gjennomføre en akseptabel gradering i denne alder er noe for seg selv, og ikke minst ville det. Borge har trent Kyokushin Karate i nærmere 15 år, og den tiden har treningen vært konstant, litt opp og ned i mengde – men treningen har alltid bestått.

Henning Borge,

Etter gradering 2016, Ringerike.

mar_jpn2015Marleen Gregusson Ringerike. Startet å trene i Tromsø kk, flyttet til Ringerike i 2013. Fighter internasjonalt og har deltatt i stevner som IKK Open, Swedish Open, Danish Open, Nordic Kyokushin Challenge m.fl. For uten om det har Gregusson vært særdeles aktiv i det å søke ut for å løfte sin kompetanse. Flere internasjonale leire i utlandet har blitt besøk, samt konstant virksomhet i Norge. Instruerer også i klubb, region og nasjonalt.

Marleen Gregusson, trening i Japan på Ochanomitsu Dojo. 2015.

Rammen for graderingen var satt av graderingskomitèn, og dette med Dan grader kjøres ikke som kyu grader. Krevende kombinasjoner fra første telling satte standarden, og 4-6 og 8 teknikker per telling kom fortløpene. I tillegg mye bytting av stillinger, og relativt kort responstid. Dette setter en steinhard fysisk krevende basic kjøring, og dette balanserer Sensei Erik Anders mesterlig, fysikk/teknikk. Dette er noe annet enn vanlig.

2016_Shodan

Hele graderingens basic setting var krevende. Krevende i den forstand at man måtte hele tiden omstille seg, og “knekke koder” basic kombinasjoner hvor alt blandes, spark, blokk, slag og stilling – samt skifte av mellom flere stillinger i samme telling, med forskjellige vinkler osv. I mellom dette fikk også kandidatene svare på seg på forskjellige spørsmål om det man gjorde. Samt vise instruksjoner i dette.

2016_Shodang

Videre var det over i Kata. Her fikk man selvsagt gå de forskjellige Kata`s, men kandidatene måtte også utdype hva de forskjellige bevegelser i en valgt Kata kunne bety. Dette hever nivået betraktelig, og her forvinnner de som kun kan kopiere bevegelser uten å forstå dem. Å lære seg et nytt Kata mønster er liten sak ift å vite hva det faktisk kan være. Denne utdypingen ligger å “lurer” hele graderingen igjennom, og dette har blitt et varemerke for de som graderer under Ole Grejs og Erik A Helin Sensei`s. Det er hard hele vegen igjennom, men du skal -les skal- til en hver tid vite hva du driver med! Ole Grejs planlegger denne gradering med denne type oppfølging, og får kandidater til å løfte seg, bevise eller vise mer enn kun å kopiere.

2016_Marleen2016_Stensnes

 

 

 

 

 

 

 

 

Etterhvert så nærmet det seg kampdelen. Og detshodan2016 (92) – Kopi merket man fordi det dukket opp et god gjeng med hjelpefighters. Når kampdelen var i gang hadde man et titalls internasjonale fighters med på rekkene, og det gir det hele et betraktelig løft! Men også på lamp delen var det krav. Her fikk man vise bredde i sin fighting. Å stå 10 – 20 eller 30 kamper med samme taktikk holder ikke til disse gradene, her må man variere og løse de utfordringer som måtte komme. Og det vil si at det handler ikke om å få juling i x antall kamper – “holder du ut – ja da er du igjennom”  Kampdelen avsluttes, brekninger, hyperventilering,kramper, jubel og gråt! Følelsene ligger tykt i rommet.

Etter en stund kommer “dommen” og en gjennomgang fra graderingspanelet. Gleden er stor da man får høre Ronny Stensnes 2. Dan, Henning Borge 1. Dan og Marleen Gregusson 1. Dan.

Graderingen har også besøk fra Horten og Færder. Her er det utøvere på Dan grader som kjører igjennom for treningen og for å teste seg selv til prøver som ligger lengere frem. Dette gjør sitt til at det er enda mer trøkk i hallen denne dagen. Og ikke minst så får man også samkjørt noe på de øverste nivåer.

Stor takk til alle som deltok denne dagen, og gratulerer så mye til de som tok en ny grad!

2016stensnes

shodan2016 (114) – Kopi