Hva gir mest skade

Vel ikke riktig så dramatisk som overskriften tilsier,men dette går mer på utstyret,og da hansker man bruker i de forskjellige sportene. Fra boksehold har det alltid blitt sagt at mma hanskene som er så mye tynnere vil gi dens utøvere langt flere og alvorligere skader enn det man har i boksing mtp det større hanske med mer polstring. Nå er det desverre slik at i de aller fleste tilfeller som man kommer inn på dette tema,så ender det opp med en “hvem-er-hardest” diskusjon isteden for at man nøkternt kan vurdere og undersøke saken kjerne.

  

Her vises en undersøkelse som har blitt gjort i retning av temaet,men det gir forsåvidt ikke noen fasit på f.eks hvor mye den totale skaden er,bare hvor mye trykk som blir avlevert,samt fokuseringen på trykket.(totale skade menes alt som måtte forekomme fra ytre (kutt,merker osv) til indre (brudd,rystelser,blødninger osv)

Uansett så løfter dette mange øynebryn.

 

Det blir helt naturlig og fortsette inn mot andre idrettter og samme type skade/fokus -hodeskader. En opp i mot “vernet idrett” er fotballen. I særdeles lang tid har hodeskader blitt oversett og dysset ned,og det enda det pågår i beste sendetid med et opptimalt dekke fra media. Vel det skal ikke mye til for å skjønne at det selvsagt er pengene som rår,og når summen blir høy nok ja da er man villig til å stikke frem nakken..eller skal man si hodet?!

Vel,fra medisinskt hold har det blitt reagert,og det har også kommet helt klare meninger om temaet.(se høyre) men å tro at fotballspillere skulle komme til å bruke hjelm,det er svært tvilsomt.Da faller bl.a markedsprisen på den spilleren og profilen han utgjør,og man få ikke solgt spilleren(produktet!) på lik linje som med uten. Hvem vil ha en forside av en med hjelm kontra uten? Og om OM dette skulle sje,så ville det kun være Norge,og det er et ikke tema å ha et annet reglement enn resten av verden,for da mister man innteresse utenifra m.m. hvordan skulle man fått utenlandske lag til å følge et særegent reglement for Norge..?

tja…dette blir omtrent som i Kyokushinkai fullkontakt karate..

 

– I dagens moderne fotball, med beinharde hodedueller og spisse albuer, er fotballspillere mer utsatt for alvorlige skader enn boksere, sier Syverstad til NRK.

klikk bildet for video repotasje!

 

 

Etter John Anders Bjørkøys hodeskade tidligere i oktober og en observasjon av det han mener er tøffere miljø på banen, mener Odd Grenlands lege, Ola Stamnes man nå bør vurdere bruk av hjelm hos tidligere hodeskadde spillere.

Klikk bildet for video med hodeskader!