NKO deltar i IFK VM

4-5. Juni deltar NKO og andre norske i IFK VM, avholdt i Spania. Normalt sett er nivået i dette VM skyhøyt, men grunnet krigen i Ukraina – full boikott av alle Russiske utøvere, ender det opp med et VM – snudd på hodet. I lys av dette, så kan det faktisk vanke norske medaljer.

IFK VM inneholder også ungdomsklasser denne gangen også, U-16 (ny i år), U-18 og U-21. Vi tar en kikk på seniorklassene, som innholder 6 klasser for damer, og 4 for menn. Totalt 167 utøvere (51 i kvinneklassene og 116 i herreklassene) I motsetning til andre steder, så er det ingen kvalifisert ingang, man kan delta fritt – kun regulert ift kvoter utøvere per org / nasjon. WKO /NKO sitt” VM i vektklasser i September, kjøres som kjent med kun utøvere som er kvalifiserte gjennom sin region – Europa i NKO sin sammenheng.

Når det ikke er kvalifisering for å delta, så vil det naturkig nok bli en stort sprik i nivået, og det er også en større andel av “representanter ” (ikke fightere) som er meldt på, som ender opp i “No-Show” (Her er det luket ut flere allerede) Og tidligere har det vært enda større, siden Russland er ute. For å forstå at dette blir en annerledes turnering, må vi kikke litt på sist IFK VM resultater.

Under forrige VM tok Russland 10 av 16 medaljer i herreklassen og 6 av 8 medaljer i dameklassen (2 dameklasser ved sist VM) Som sagt: uten Russland på startstreken, så vil dette bli et totalt annet VM, og sånn sett minne noe mer om et “Open” stevne. Sammenligner vi til vår organisasjon, så er det som om Japan hadde vært ute av VM med alle sine – noe som igjen ville gitt resultater langt ifra det som er “riktig” ved normal standard.

Fordelen er at det kan gi andre en mulighet som ikke når frem til vanlig, som igjen kan være inspirerende i seg selv. Påmeldig generelt i IFK, er heller ikke over overhveldende fra Øst-Europa, som også er vanlig å se jevnt over. Og som tidligere, så er det andre organisasjoner som står for hovedtyngden av utøvere som deltar – ikke IFK selv. Norge har utøvere i 3 av herreklasene og to av dameklassene. NKO sin målsetting i denne sammenheng er å få så mye matte-tid som mulig, ut i fra det utgangspunktet en blir gitt. Det er større mål i sikte, og det er bare å legge seg i selen!

Men lettvekt -70 kg

Bård Even Kvamme stiller i den største klassen under dette VM, -70 kg, og her er det godt med topp meriterte utøvere. Denne klassen var den som hadde minst impact fra Russland sist VM og det kommer av noe fryktelig sterke utøvere fra Armenia (Artur Arushanyan) og Spania (Daniel Redondo). I tillegg har Kazakhstan utøvere ut over vanlig nivå. Mest meritert er Erkebulan Beisembayev, up and coming Yelaman Mukashev. Dette er faktisk utøvere som har klart å matche den russiske topp-eliten! Så kan man håpe på en moderat trekning, selv om det skal nok hardt holde. Men uansett så blir det en bra event, og ikke minst viktigheten med å holde ting i gang. Bård Even er uansett skikket til å møte de beste – selv om det da naturigvis vis vil endre game-plan og innhold i kampen.

Damer lettvekt -55 kg

Klassen er ny i IFK VM sammenheng, og har ikke helt truffet sett ut fra antallet som er 13 utøvere. Men det som er bra, er at topp 4 her er skikkelig gode utøvere, og kommer til å ta medaljene med verdighet. Stor-favoritt Teona Gazdeliani, denne gangen for Spania, for noen mnd siden Georgia, kommer nok til å ta dette, spørsmælet er hvem som får komme til finalen ved siden av. Agnieszka Winek og Anna Bielska – Polen, IFK sin egen Hayley Beth Rowlands GB vil også få et fint startspor.

Men mellomvekt -80 kg

Ingen norske med i denne klassen, som er den nest største – etter lettvekt, men 35 utøvere (enn så lenge) Her er skille mellom bunn og topp enormt, og det er nok ganske sikkert at noen av de påmeldte ikke kommer. Det er heller ikke all verdens forventning av land som Peru, Algerie, Pakistan -.med “utøvere” i midt 40…. Men i motsatt ende, så er alt som det skal, og der er det flere gode på plass. Ali Hayder / Sverige, Igor Lamot /Polen, Zsiga Zsolt /Ungarn, Móczó Milán / Ungarn – er en fin bukett å begynne med. Imponerende å se hvordan Shin Ungarn sender sine unge utøvere, under 21 år inn i seniorklassen – dette forteller litt om hvilket nivå de tenker å være på.

Damer mellomvekt -65 kg

Denne klassen er bra, med 22 utøvere og en liten stamme av unge men erfarne utøvere som holder godt nivå teknisk som fysisk. I starten av 20 årene har man tøffe utøvere fra Sverige, Nederland, Ungarn og Kasakhstan, og disse til tross for ung alder vil by på alt som en efaren utøver har. De har allerede rukket å markere seg i flere tøffe turneringer, og vil fortsette med det. For Norge og Nkko, vil Jeanette Ôrstad få muligheten til å teste seg betydelig på alle plan, en får krysse fingerene at trekning gir en ok start som kan forsterkes utøver i turneringen.

Menn lett tungvekt -90 kg

Klassen holder 23 utøvere – og en nordmann blant dem: Henning Dallavara IFK. I klassen har vi noen skikkelig bra utøvere – noen færre enn de lettere kategoriene, men profiler av betydning. Jonas Rosin / Sverige og Vladimir Artyushin / Kasakhstan skiller seg ut som de fremste, men tett på er Kristiyan Doychev / Bulgaria og Emanuel Lebo / Østerike. Lebo og Rosin på pallen ved sist VM, klarte å splitte den russiske eliten. Dette forteller noe om kapasiteten i de her utøverene. For Henning sin del, så blir det bra å komme i internasjonalt “farevann” igjen, for det har vel blitt en liten stund siden sist.

Damer tungvekt +65 kg

Klassen har et bra startfeldt, og er den eneste klassen som har den regjerende verdensmesteren: Agata Winiarska / Polen. Dette var den eneste klassen Russland ikke greide å ta, og Agata satte en stopper for flere som hadde pallen i sikte. I tillegg til den regjerende mester, er den største favoritten på plass: Emma Markwell GB – også verdensmester. Neste verdensmester i klassen er Alemgul Sabyrkhan / Kasakhstan. Verd å nevne i tillegg er Julie Lamarre / Can Verdensmester IKO1, og Roxanne Ramselaar /Ned – og vi glemmer ikke et sterkt svenskt lag med tre utøvere heller. Hvem Therese N Østebrød får by opp til dans får man se – men sånn sett så har Therese allerede møtt den regjernede mester i EM sammenheng, så nivåsjekken har blitt gjort. – kort oppsummert: 4 verdensmestere – flere hakk i hel. 🢃 Agata Winiarska og Emma Markwell – begge verdensmestere

Menn tungvekt +90 kg

I den tyngste klassen er absolutt alt snudd på hodet i årets utgave. Klassen er mot normalt denne gangen den svakeste herreklassen, både når det kommer til antall utøvere (19) og deltagelse. Denne klassen har pleid å være den gjeveste å vinne, og for å sette ting i perspektiv kan vi se på sist VM resultater.

  1. Vitaly Ishahneli RUS
  2. Vasily Samadurov RUS
  3. Alexander Karshigeev RUS / Dmitry Solovyev RUS
  4. Yuriy Kirakosyan RUS
  5. Denis Morozevich RUS
  6. Roel Nordman NED
  7. Hristo Georgiev BUL

Kun en er med fra sist topp 8, Nordman, og den plassen kom på en seier og walk over – altså ikke som resten av nivået. Årets line up er raket for profiler, og den som kan ansees som det vil være Ilya Yakovlev / Kasakhstan. Solid utøver, men over the top, og Eivind Nærland hadde ingen problemer med å henge med han når de møttes før pandemien kom. Sånn sett er det synd ikke Nerland stiller til start – som hadde gitt Norge en medaljemulighet uten tvil. Blant de 19 som nå er listet opp, så er også av en eller annen grunn de sterkeste nasjonenen fra østeuropeiske landene ikke represntert. Totalt 3 utøvere fra land som Polen, Bulgaria og Armenia tilsammen. – det er det. Hverken Romania, Ungarn, Litauen er representert. Dette gir en once in a life time mulighet for nå pallen, og ikke minst helt til topps. Nkko med sin mann B.Erik Ôrstad bør fint nå pallen – og øverst vil ikke være noen overaskelse.

Norge har opp igjennom årene deltat på flere IFK VM, det fra flere klubber og organisasjoner. Denne deltagelsen føyer seg pent inn i rekken med norske utøvere på plass i en større sammenheng – noe som er utelukket bra.