NKO i EM Georgia 2021

Mot alle odds, stilte NKO med utøvere i Georgia under årets EM. Veien til mesterskapet har mildt sagt vært kronglete, og det var ikke lettere når det kom til oppkjøring og trening i forkant heller. Therese Østebrød og Marleen Gregusson stilte uten norskt apparat til start under et sterkt presset – fremskyndet EM.

Det kan fortsatt diskuteres om EM burde vært avholdt så tidlig (ift covid-19) eller ikke, men det munner bare ut i en påminnelse om hvem som styrer det hele – nasjonenen fra Østblokken. Man forstod tidlig at dette kom til å bli kjørt – uansett, uten at det ville være noe dårlig EM av den grunn. Nettopp fordi de store nasjonene kommer med store lag så vil man ikke merke om små nasjoner utenblir – som også var tilfelle.

Oppkjøring – eller det som normalt skulle ha vært oppkjøring har ikke vært så enkelt. med restriksjoner og forbud blir det ikke samme kvallitet på treningen, og ikke minst man får ikke med seg det aller viktigste: sparring på høy nivå. Men til start stiller to hel-dedikerte utøvere fra Norge – hvor det letteste hadde vært å la være, og det hadde ingen sagt noe på heller. At det stiller utøvere fra NKO er av stor betydning, da holder man kontakten med det internasjonale miljøet på alle måter.

Therese N Østebrød og Marleen Gregusson stilte i EM’s sterkeste klasse, +65kg. Ingen klasse kunne vise til så mange høyt meriterte utøvere som denne. Bl.a 3 verdensmestere (5 VM tiltler totalt) EM i år er kvalifisering til VM 2022 i Polen. De norske jentene ble “trukket” mot de antatt beste, og de to polske som de møtte endte også opp som forventet i finalen.

Polen har ikke hatt noen lockdown som har hindret dem i å konkurrere og trene. For de norske jentene har det vært 1,5 år siden de var på matta. Dette gjorde det ekstra tøft – men begge leverer ut fra hva som er avtalt på forhånd og ingen er i fare for å bli tatt ut – selv om forsøkene er til stede. Monika Zielińska vant klassen i år, og Marleen møtte henne, mens Therese møtte Agata Winiarska som kom på 2. Agata som vi husker godt som gjeste instruktør på NKO sommerleir 2019.

Begge våre utøvere er godt oppdatert og trent, som gjør at dem kommer til med sine teknikker og forsøk. Og ingen av dem blir noe mer overkjørt enn de andre i klassen som møter de polske jentene – det er faktisk verdt å ta med seg. Skarpheten i en utøver som er aktiv og en som er rusten er og blir stor – og den kommer selvsagt til syne her. Men akkurat denne gangen er ikke det noe å gjøre med. Så, prestasjonene er godkjent – forholdenen tatt i betraktning.

Picture from Pro Kyokushin – visit site for more
En solid pall, hvor alle 4 er EM mestere fra før, samt to av dem er verdensmestere…

En kort konklusjon er at under pandemien, så har de ledende nasjoner i Europa ala Litauen, Polen, Georgia – øket sitt forsprang til resten. Vi har sett nyhetssendinger fra Litauen hvor helsepersonell står å tester utøvere før dem skal inn på regulære treninger. Dette er med andre ord så langt unna man kan komme når det kommer til andre land, og ikke minst det forteller hvilken status fullkontakt Karate har i disse land, samt det apparatet som er tilstede rundt.