NKO Sommerleir i Stavern

OLYMPUS DIGITAL CAMERASommerleri NKO Stavern 2014

Som vanlin ble årets sommerleir avholdt i Stavern, etter at 2013 leir ble avholdt på Moi. Dette etter annen hver gang Vest-Øst avviklingen moldellen som som NKO benytter seg av. Årets leir ble som alltid en variert leir rent faglig, men i år stod det også andre ting på tapetet -som løfter NKO videre opp og frem som en spiss i Norge.

Leder av Faglig råd ←Sensei Erik A Helin, ledet årets leir med flere nye vinklinger og organisatoriske løft.

Tradisjon og utvikling

Tradisjon og utvikling blir for mange tradisjon eller utvikling. Dette ligger naturlig forankret ettersom ytterpunktene vil bli at disse to faktorer kan “spise” hver andre. Utvikling kan være skremmend ettersom man med lang fartstid føler seg innhentet, og tradisjon kan virke søvndyssende ettersom “det alltid er det samme”

En måte å sy disse to i sammen på er faktisk forståelse. Utvikling er å bruke det man har i nye sammenhenger, finne nye bruksomeråder og forstå det man gjør bedre.Tradisjon vil da være å huske på hvor dette kommer i fra så man fortsatt har de grunnleggende prinsippene med seg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKarate på heltid

Årets leir bød på disse sammensetningen, og det var en bevisst jobbing for å få dette til i forkant.Å hente inn topp instruktører innen WKO Shinkyokushin har aldri vært problem, og folk er fortsatt slått over den kapasitet som besøker Norge NKO til en hver tid. ←Shihan Juan Carlos Escalera 6.Dan fra Spania var på besøk i år, og man merker fort at dette er en som gjør noe langt mer enn “kun å trene” Karate. Han har ingen annen jobb enkelt og greit… Hans proffesjonelle fremtreden er synlig fra første Osu, og ut i fra dette en meget behagelig instruktør og person. 

.

Escalera ville nok gjerne instruere enda mer all round enn det som var ønske, men NKO sitt behov var satt på agendaen og Escalera fikk spissing inn mot basic og Kata. I disse øktene fikk man akkurat tradisjon vs utvikling satt opp i mot hverandre. Dagens basic er selvsagt lik som man er vant til, men den brukes på en annen måte.I norge har man sterke tradisjoner i å trene hardt og tungt. Dette har man sett spesielt ift internasjonal fighting. Og det er der det er lettest å se også. Men dette er også tilfelle i basic, den tunge monotone basic man har hatt som sitt hjertebarn fikk problemer med å holde mål.For de som var vant til å “sette seg godt til rette” etter hver teknikk, fikk ikke den arbeidsro som man var vant til! Man kunne la seg friste å klage på at Escalera tellet raskere enn hva man var vant til, men det var ikke tilfelle heller. De tekniske sammensetningene krever langt mer enn som så – og derfor følte man litt på tidsklemma! Et høyere nivå basic var på veg for mange,og utfordringen ble møtt med krummet nakke!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÅrets system ift instruktører på den norske siden hadde også element av nyvinkling. En mesterlig timeplan satt sammen av Sensei Erik A. Helin gjorde at den passive instruktør rollen ble byttet ut med å stå på rekka å trene som en vanlig leirutøver! Dette ble en suveren måte å få kjent litt på hva som ble servert av gjesteinstruktørene.

←Norske Sensei`s på rekka.

En ting er å se hva som blir undervist, en helt annen ting er å prøve på det og ikke minst kjenne på det! Så isteden for at instuktører fort kan få en ensidig rolle, fikk man nå i pose og sekk, ble trent selv og trente andre.

Sverige Norge – enda en byggesten

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPå Kumite siden var det våre svenske venner ←Magnus Hanssen og Jimmie Collin Sempai`s som hadde ansvaret. Målet med årets leir var å oppdatere og utvide horisontet på alle nivå. Alt fra nybegynnere til instruktører.

Sverige har som eneste nasjon utenfor Østblokk landene greid å penetrere denne overveldende domminase, og da sier det seg selv at de besitter noe ekstra ordinært ift kunskap. Samarbeidet med Sverige har også vært enestående på denne delen, og dette var enda en solid byggesten.

I år kjørte man heller ingen “kampgruppe eller landslagsgruppe” og det gjorde man helt rett i. Når målet er å oppgradere nivået i organisasjonen og klubbene så må de som styrer treningene inn på gulvet. Det hjelper litt at en og annen utøver fanger oppnoe, men skal miljøet få et løft så må kamptrenere og toppen få et kompetanseløft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMed riktige gjesteinstruktører og årets leier oppsett ble det tilrettelagt nettopp for dette. Og det som overasket mange var at dette var treninger som var kjempe artige! -enda dem var jo ingen fightere…. nettopp dette er en nøkkel! Teknisk utvikling av Kumite er langt mer givende enn den trangsynte “banke å slå” mentaliteten man fort kan falle på. Da vil dette generere mer interesse, treffe en større gruppe og til slutt utvikle bedre utøvere fra et bredere miljø. Også her fikk man man dra godt av Magnus og ←Jimmie sin enorme erfarenhet som totale Karatekas, som viste (som Escalera) flere nye måter å tenke bruk av teknikk på.

NKO rettningsbestemt

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe norske instruktørene lå heller ikke på latsiden,og i tillegg at de lot seg gladelig piske når de selv ble trent, la de igjen betydelig arbeid når de selv instruerte. Her ble det instruert på ulike nivåer og i ulike grener. Fra det tradisjonelle trygge, til det noe mer stressende og ukjente. Natt trening var på plass, en orienterings -lek-løype med en god laginnsats som fokus. Seminar, eller forelesninger var det også. Det hele gjør at NKO sin sommerleir får den mix av de elementer som man vil ha, tradisjon og utvikling. Det er også et utrolig positivt tegn at man er ikke fonøyd med å la det skure og gå, vil man ha resultater jaså jobbes det målbevisst i den retning man ønsker. Det er også en gryende trend på at man må ut fra sin egen stall, treffe andre og gjenre utenlands for å få løftet nivå på de elementer man ønsker. ←Sensei Nils O Dybsland

Stor takk til alle som kom på årets sommerleir, og det gjelder alle som en store og små!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.